کاربرد اسید تارتاریک در صنایع غذایی و آرایشی
اسید تارتاریک یک اسید آلی است که فرم ظاهری آن سفید و کریستالی می باشد. این اسید در میوه هایی همچون انگور به فراوانی یافت می شود.
ترکیبات این اسید در ساختار و پایداری محصولات غذایی و نوشیدنی ها نقش قابل توجهی دارد. جالب است بدانید که اسید تارتاریک در صنایع غذایی و آرایشی به وفور مورد استفاده قرار می گیرد.
البته این تمام ماجرا نیست بلکه اسید تارتاریک در صنایع دیگری همچون صنایع چاپ و رنگرزی نیز به کار می رود. ما در ادامه کاربردهای اسید تارتاریک در صنایع غذایی و آرایشی را بیان می کنیم.
معرفی اسید تارتاریک
اسید تارتاریک به عنوان یکی از اسیدهای آلی این روزه در جهان صنعتی در بسیاری از فرآیندهای تولیدی به کار می رود. از آنجا که این اسید منشا طبیعی دارد به همین دلیل در صنایع دارویی، غذایی و آرایشی استفاده می شود.
از این اسید در صنایع غذایی به عنوان یک افزودنی مجاز در تولید محصولاتی همچون کنسروها، شیرینی ها و نوشیدنی ها به کار می رود.
در داروسازی نیز این اسید به دلیل قدرت جذب داروها کاربردهای گسترده ای دارد. در صنایع غذایی تولید پفک و چیپس نیز این اسید به عنوان یکی از ترکیبات اصلی به کار می رود. علاوه بر آن از اسید تارتاریک در تولید مربا، لواشک ها، نوشیدنی های میوه ای و آبنبات ها نیز استفاده می شود.
ویژگی های اسید تارتاریک
در صنایع مختلف اسید تارتاریک یکی از ترکیبات آلی پرکاربرد است که اغلب از پسماندهای فرآوری شده انگور و تخمیر تارتارات های طبیعی به دست می آید.
فرم ظاهری این اسید سفید رنگ و کریستالی است که خاصیت اسید بالایی دارد و به راحتی در آب حل می شود. از مهمترین ویژگی های این اسید می توان به خاصیت و پایداری شیمیایی آن اشاره کرد. در صنایع نساجی از این ماده به منظور تثبیت و بهبود فرآیند رنگرزی استفاده می شود.
این اسید از خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر به فردی برخوردار است به همین دلیل در تولید چسب ها، رزین ها و دیگر مواد شوینده نیز به کار می رود.

کاربرد اسید تارتاریک در صنایع غذایی و آرایشی
کاربردهای اسید تارتاریک در صنایع غذایی
اسید تارتاریک یک اسید طبیعی بوده که به عنوان یک افزودنی مجاز در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. این اسید طعم ترشی دارد به همین خاطر در تولید محصولات غذایی همچون مرباها، ژله ها، آب میوه ها و نوشیدنی های گازدار استفاده می شود.
این اسید در صنایع غذایی مانع از فاسد شدن مواد غذایی می شود و ماندگاری آنها را تا حد قابل توجهی افزایش می دهد. این اسید در کنار جوش شیرین موجب حجم خمیر و بافت مطلوب شیرینی ها و محصولات نانوایی می شود. این اسید منشا طبیعی دارد به همین دلیل در صنایع غذایی به عنوان یک جایگزین عالی برای اسیدهای مصنوعی است.
از آنجا که در این صنایع سلامت مصرف کننده یک اولویت برای تولید کنندگان است به همین دلیل در تولید محصولات غذایی به جای اسیدهای مصنوعی از این اسید استفاده می شود.
به نقل از سایت periodical.knowde.com درباره کاربردهای اسیدتارتاریک در صنایع غذایی گفته شده:
Industry Applications in the Food Industry
Tartaric acid is a multipurpose food additive that serves a variety of functions, including:
-
Acidulant
-
Flavoring agent
-
Preservative (antimicrobial agent)
-
Flavor enhancer
-
Raising agent
-
Sequestrant
-
Antioxidant
-
pH control agent
کاربردهای صنعتی در صنایع غذایی
اسید تارتاریک یک افزودنی غذایی چند منظوره است که عملکردهای مختلفی از جمله موارد زیر را انجام میدهد:
- ترشح کننده
- طعم دهنده
- نگهدارنده (عامل ضد میکروبی)
- تقویت کننده طعم
- عامل ورآورنده
- ماده جداکننده
- آنتی اکسیدان
- عامل کنترل pH

کاربرد اسید تارتاریک در صنایع غذایی و آرایشی
کاربردهای اسید تارتاریک در صنایع آرایشی
ترکیبات به کار رفته در اسید تارتاریک به گونه ای است که در صنایع آرایشی و بهداشتی نیز این اسید به وفور مورد استفاده قرار می گیرد.
این اسید به عنوان یک ماده فعال در محصولات آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد. از کاربردهای این اسید در صنایع آرایشی و بهداشتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
لایه بردارها و لوسیون ها
این ماده خاصیت بالایی در پاکسازی پوست دارد. اسید تارتاریک سلول های مرده پوست را از بین برده و پوست را به طور کامل پاکسازی می کند. بنابراین در محصولات آرایشی از قبیل لوسیون ها و لایه بردارها استفاده می شود.
کرم ها
از اسید تارتاریک به منظور حفظ پایداری محصولات آرایشی و بهداشتی نظیر کرم ها استفاده می شود. استفاده از این ماده موجب پایداری و افزایش طول عمر این محصولات می شود.
محصولات ضد عفونی کننده
ترکیبات موجود در اسید تارتاریک در مقابل میکروب ها و باکتری ها مقاومت بالایی دارد به همین دلیل اغلب از این ماده در محصولات ضد عفونی کننده و ضد التهاب استفاده می شود.
مرطوب کننده ها
اسید تارتاریک قدرت بالایی در آبرسانی پوست دارد و چین و چروک های سطح پوست را تا حد قابل توجهی کاهش می دهد.
عطر و رژلب
اسید تارتاریک یک اسید آلی است که به دلیل منشا طبیعی که دارد در محصولات آرایشی همچون رژلب ها و عطرها نیز استفاده می شود.
اسید تارتاریک علاوه بر اینکه در تولید محصولات غذایی و آرایشی در صنایع غذایی و آرایشی به کار می رود در صنایع دیگر نیز کاربردهای گسترده ای دارد. این اسید به دلیل منشا طبیعی که دارد در صنعت داروسازی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
عوارض جانبی اسید تارتاریک
اسید تارتاریک در مقایسه با سایر اسیدها عوارض جانبی کمتری دارد. استفاده زیاد از این ماده گاهی اوقات عوارض جانبی مختلفی را به همراه دارد. در برخی از افراد که نسبت به این ماده حساسیت دارند این اسید عارضه های جانبی همچون حساسیت و واکنش های آلرژیک ایجاد می کند.
بنابراین در زمان خرید محصولات آرایشی و غذایی باید به ترکیبات اسید تارتاریک موجود بر روی بسته بندی آنها توجه کنید و محصولاتی را انتخاب کنید که عامل حساسیت زا در ترکیب آن وجود نداشته باشد.
از طرفی در زمان خرید این محصولات بهتر است ابتدا آنها را روی پوست خود تست کنید و به تحریک پوستی خود از جمله خارش و قرمزی آن توجه کنید. به این نکته توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد از اسید تارتاریک موجب شکم درد، تهوع و عفونت های گوارشی می شود.
سخن پایانی
اسید تارتاریک یک اسید آلی است که خاصیت های منحصر به فردی دارد به همین دلیل در اکثر صنایع همچون صنایع غذایی و آرایشی به کار می رود.
از این اسید در صنایع غذایی به عنوان یک افزودنی مجاز در تولید محصولاتی همچون کنسروها، شیرینی ها و نوشیدنی ها به کار می رود. در داروسازی نیز این اسید به دلیل قدرت جذب داروها کاربردهای گسترده ای دارد. در صنایع غذایی تولید پفک و چیپس نیز اسید تارتاریک به عنوان یکی از ترکیبات اصلی به کار می رود. علاوه بر آن از این اسید در تولید مربا، لواشک ها، نوشیدنی های میوه ای و آبنبات ها نیز استفاده می شود.
ترکیبات به کار رفته در اسید تارتاریک به گونه ای است که در صنایع آرایشی و بهداشتی نیز این اسید به وفور مورد استفاده قرار می گیرد. این اسید به عنوان یک ماده فعال در محصولات آرایشی و بهداشتی به کار می رود. زیاده روی در استفاده از اسید تارتاریک منجر به برخی عوارض جانبی در بدن می شود.
استفاده از این اسید مشکلات قلبی و تنفسی در بدن ایجاد می کند بنابراین، برای استفاده از این ماده در هر صنایعی، رعایت مقدار مجاز و دستورالعملهای مربوطه بسیار به آن اهمیت بالایی دارد. افرادی که نسبت به این ماده حساس هستند باید از مصرف این ماده به طور جدی خودداری کنند.
