وبلاگ

مواد خوراکی حاوی آنتی اکسیدان چطور به سلامتی می کنند

آنتی اکسیدان

آنتی اکسیدانها مهم‌ترین مولکول‌های موجود در بدن هستند که کار آن‌ها از بین بردن رادیکال‌های آزاد مضر و حفظ سلامتی افراد است. رادیکال‌های آزاد، ترکیبات فعال و ناپایداری هستند که باعث بروز ایجاد مشکلات مختلف مثل انواع بیماری‌های پوستی، مشکلات گوارشی و غیره می‌شوند.

تجمع بیش از حد این ماده باعث باعث ایجاد حالتی در بدن به نام استرس اکسیداتیو خواهد شد. این حالت ممکن است باعث ابتلای فرد به بیماری‌های مزمن شود. بخش زیادی از آنتی اکسیدانها مورد نیاز بدن، با مصرف مواد غذایی مخصوصا مواد غذایی گیاهی جذب می‌شود.

برای مقابله با تهدیدات شیمیایی رادیکال‌های آزاد برای بدن، باید حتما با مواد غذایی و نوشیدنی‌های حاوی آنتی اکسیدان آشنا شده باشید. در ادامه بیشتر با نحوه عملکرد رادیکال‌های آزاد و انواع مواد غذایی مرتبط با آنتی اکسیدانها آشنا خواهیم شد.

عملکرد رادیکال‌های آزاد در بدن چگونه است؟

رادیکال‌های آزاد ترکیبات مولکولی هستند که به صورت مکرر در بدن هر فردی تولید می‌شوند. اگر مواد آنتی اکسیدانی در بدن وجود نداشته باشند، این مواد شیمیایی باعث بروز آسیب‌های جدی و حتی مرگ افراد خواهند شد.

البته این دلیل نمی‌شود تصور کنید که رادیکال‌های آزاد فایده‌ای برای بدن ندارند. تحقیقات ثابت کرده‌اند که باید تعادل خاصی بین این ترکیبات و مواد آنتی اکسیدانی وجود داشته باشد. چرا که رادیکال‌های آزاد نقش مهمی در مبارزه با بیماری‌های عفونی در بدن دارند.

مصرف بیش از حد نوشیدنی‌های الکلی، دخانیات، قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم نور خورشید و بالا رفتن آهن خون در تجمع رادیکال‌های آزاد موثرند.

آنتی اکسیدان

مواد خوراکی حاوی آنتی اکسیدان

آنتی اکسیدانها در چه غذاهایی وجود دارند؟

بخش قابل توجهی از این مواد توسط سلول‌های بدن تولید می‌شوند. مثلا گلوتاتیون یکی از مهم‌ترین این مواد است که تاثیر زیادی در سلامت پوست و مو دارد.

علاوه بر این مواد آنتی اکسیدانها  در بسیاری از غذاهای حیوانی و گیاهی نیز وجود دارند مثل توت، قهوه، شکلات، چای سبز. علاوه بر این مهم‌ترین ماده طبیعی سرشار از آنتی اکسیدان، ماچا است.

تحقیقات موسسه ملی سلامت و دانشگاه Tuft آمریکا ثابت کرده‌اند که میزان آنتی اکسیدانهای موجود در ماچا بالاتر از دیگر مواد خوراکی می‌باشد. بر همین اساس واحد سنجش میزان آنتی اکسیدانهای موجود در مواد غذایی ORAC است که اندازه آن در این ماده ۱۵۷۳ بوده است.

فواید مصرف آنتی اکسیدانها

همانطور که گفتیم بسیاری از مواد غذایی دارای  این مواد هستند که از تجمع رادیکال‌های آزاد در بدن جلوگیری می‌کند. علاوه بر این مصرف این مواد فواید دیگری نیز دارد که در ادامه آن‌ها را بیان خواهیم کرد:

• مصرف روزانه چربی‌های ترانس، افزودنی‌های غیر مجاز و شیرین کننده‌های مصنوعی باعث بروز اکسیداتیو در بدن می‌شوند. مصرف مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان باعث جلوگیری از استرس اکسیداتیو خواهد شد.

• تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف مواد غذایی و نوشیدنی‌های حاوی این ماده مانع از ایجاد چین و چروک پوست و پیری می‌شود.

• مصرف مواد حاوی آنتی اکسیدان ماندگاری مواد غذایی را افزایش می‌دهد. در واقع می‌توان گفت که آنها به عنوان یک ماده نگهدارنده عمل می‌کنند که باعث افزایش سطح کیفیت محصولات غذایی می‌شود.

• محققان متوجه شده‌اند که آسیب رسیدن به بافت‌های داخلی بدن باعث ابتلا به انواع بیماری سرطان خواهد شد. مصرف مواد دارای آنتی اکسیدان باعث تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از ابتلا به این نوع از بیماری‌ها می‌شود.

• فایده دیگر مصرف مواد غذایی و آشامیدنی حاوی آنتی اکسیدان، از بین بردن التهابات بدن است.
حالا که با فواید و مزایای مصرف مواد حاوی این مواد آشنا شدید، احتمالا می‌پرسید انواع آآنها کدام‌اند؟ در ادامه انواع این ماده پرفایده را به شما خواهیم گفت:

انواع آنتی اکسیدانها

در طبیعیت صدها و شاید هزاران ماده حاوی آنتی اکسیدان وجود دارند که هر کدام تاثیرات زیادی بر سلامت افراد دارند. در ادامه برای شما انواع آنتی اکسیدانها را معرفی خواهیم کرد:

• ویتامین A بهترین نوع آنتی اکسیدان موجود در طبیعت است که تاثیر زیادی در سلامت پوست دارد. این ماده در کره، شیر، تخم مرغ و جگر وجود دارد.

• ویتامین C یکی دیگر از موادی است که حاوی این ماده به صورت طبیعی است. میوه‌هایی همچون انواع توت، کیوی، طالبی، پاپایا، کلم بروکلی، گوجه فرنگی، گل کلم، کلم بروکسل و کلم پیچ آن را در خود دارند.

• ویتامین E این ویتامین به میزان بسیار زیادی در بادام، تخمه آفتابگردان، فندق، بادام زمینی، اسفناج، کلم پیچ، روغن سویا، آفتابگردان، ذرت و کانولا وجود دارد.

• بتاکاروتن موجود در هلو، زردآلو، انبه، پاپایا، طالبی، نخود فرنگی، هویج، کلم بروکلی، کدو حلوایی، سیب‌زمینی شیرین، سبزی چغندر، اسفناج و کلم پیچ.

• لیکوپن موجود در گریپ فروت صورتی، زرد آلو، هندوانه و گوجه فرنگی نوع دیگری از انواع این مواد در طبیعت هستند.

لوتئین : این ماده در اسفناج، ذرت، پرتقال، کلم پیچ، در کلم بروکلی، نخود‌فرنگی و پاپایا موجود می‌باشد.

• سلنیوم ماده آنتی اکسیدانی موجود در طبیعت است. این ماده به مقدار زیاد در حبوبات، پاستا، مرغ، ماهی، نان و غلات، برنج، گوشت گاو، بوقلمون، مغزها، تخم مرغ و پنیر وجود دارد.

• روی یکی دیگر از مواد که در مواد غذایی مختلفی وجود دارد. از جمله مواد غذایی حاوی روی می‌توان به گوشت گاو، مرغ، صدف، میگو، کنجد، دانه کدو تنبل، نخود، عدس و بادام هندی اشاره کرد.

• ترکیبات فنلی همچون چای، کاکائو، انگور، توت‌ها، زغال اخته، بادام زمینی، توت فرنگی و ادویه جات حاوی این ماده هستند.
در این قسمت تمام مواد خوراکی اعم از گیاهی و حیوانی که حاوی مواد آنتی اکسیدانی هستند را نام بردیم.

هر یک از انواع آنتی اکسیدانها تاثیرات بسیار زیادی بر سلامتی افراد دارند. به همین دلیل توصیه می‌کنیم برای بهره مندی از فواید این ماده با ارزش، رژیم غذایی مناسبی را با توجه به شرایط بدنی‌تان دنبال کنید.

آنتی اکسیدان

فواید مصرف آنتی اکسیدان

جمع‌بندی

در این مقاله از مریخ کالا سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که استفاده از غذاها و نوشیدنی‌های حاوی آنتی اکسیدان چه تاثیراتی بر روی سلامتی ما دارند؟ قرار گرفتن در شرایط نامساعد یا مصرف بیش از حد برخی از مواد خوارکی، باعث تجمع رادیکال‌های آزاد در بدن می‌شوند.

تجمع این ماده در بدن به مرور زمان باعث اسیدیته شدن بدن شده و بیماری‌های مختلفی را در بدن ایجاد می‌کنند. در حالی که مصرف برخی دیگر از مواد غذایی باعث جذب آنتی اکسیدان‌ها در بدن و در نتیجه رفع خطرات ناشی از رادیکال‌های آزاد می‌شود.

امیدواریم این مقاله راهنمای خوبی برای شما در اصلاح سبک زندگی و همچنین مصرف مواد غذایی مفید برای سلامتی‌تان باشد. اگر در مورد مصرف مواد مورد نیاز بدن‌تان در حذف رادیکال‌های آزاد سوالی داشتید، حتما با کارشناسان ما در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *