دمنوش های خواب آور حاوی مواد و آنتی اکسیدان هایی هستند که مصرف به موقع و اصولی آنها باعث تحت تاثیر قرار گرفتن گیرنده های مغز و ایجاد حس آرامش در آن ها می شود، به شکلی که آرامش ایجاد شده می تواند یک خواب آرام و راحت را برای مصرف کننده به دنبال داشته باشد.
به بیان دیگر مصرف دمنوش های خواب آور باعث کاهش اضطراب در سلول های مغز شده و می تواند آرامش نسبی و یک خواب راحت را برای مصرف کننده ایجاد نماید.
فلاونوئید یکی از مواد موجود در دمنوش های گیاهی مثل چای بابونه است که نوع «آپی ژنین» آن می تواند تاثیر خوبی روی گیرنده های مغز برای ایجاد آرامش و دوری از اضطراب داشته باشد و فرد مصرف کننده پس از مصرف به راحتی بتواند یک خواب با کیفیت و آرام را تجربه کند.
لذا کیفیت دمنوش های خواب آور با توجه به ساختار مواد استفاده شده در آنها و تاثیر این مواد بر روی گیرنده های مغزی سنجیده می شود.
به عبارت دیگر میزان تاثیر این مواد در ایجاد آرامش روحی و ذهنی برای خواب با کیفیت و به دور از استرس، عیار و کیفیت آنها را مشخص می کند.
دمنوش چیست؟
دمنوش نوعی نوشیدنی گیاهی و دارویی است که در ترکیب آن از بخش های مختلف گیاهان مثل گل، برگ، ساقه، ریشه، دانه و یا در پاره ای از موارد از میوه گیاه استفاده می شود. اجزا و عناصر استفاده شده در انواع دمنوش به گیاهان دارویی و غیر دارویی محدود نمی شوند.
بلکه در پاره ای از موارد از پوست، شاخه، برگ یا میوه برخی از درختان هم که دارای کارکرد های دارویی هستند در ترکیب دمنوش های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
معمولاً برای درست کردن دمنوش های خواب آور، اجزا و بخش های مختلف گیاه با توجه به خواصی که دارد به آب گرم اضافه شده و پس از حرارت دیدن و دم کشیدن برای مصرف آماده می شود.
دم کردن یا گرفتن عصاره بخش های مختلف گیاهان و درختان از متداول ترین و قدیمی ترین روش های طب سنتی در استفاده از گیاهان دارویی برای حفظ تعادل در املاح و مواد مورد نیاز بدن است که تا امروز ادامه داشته است.
هرچند چای و قهوه هم جزء دمنوش های گیاهی محسوب می شوند اما به دلیل آنکه این مواد حاوی کافئین هستند و کافئین موجود در آنها ممکن است باعث از بین رفتن آرامش بدن شود در دسته دمنوش های خواب آور قرار نمی گیرند.
بنابراین افرادی که دچار کم خوابی هستند یا به راحتی نمی توانند بخوابند بهتر است قبل از خواب از خوردن قهوه و چای به عنوان نوشیدنی خودداری کنند.
همچنین استفاده از چای و قهوه به عنوان دو ماده کافئین دار به همراه دمنوش های خواب آور توصیه نمی شود. چون کافئین موجود در این دو نوع نوشیدنی ممکن است مانع جذب اجزای مفید انواع دمنوش های خواب آور گیاهی و دارویی در بدن شود.
همانطور که گفته شد دمنوش های خواب آور باعث ایجاد آرامش در سلول های مغزی و به تعادل رسیدن شرایط بدن می شوند به شکلی که آرامش ایجاد شده، سلول ها و گیرنده های مغزی را برای یک خواب با کیفیت آماده می کند.
هرچند دمنوش های خواب آور به شکل گیاهی و شیمیایی برای استفاده در دسترس همه قرار دارد اما برای جلوگیری از عوارض جانبی و خطراتی که مواد شیمیایی برای بخش های مختلف بدن ممکن است ایجاد کند بهتر است حتی المقدور از دمنوش های گیاهی خواب آور برای حفظ آرامش و افزایش کیفیت خواب استفاده شود و همین امر موجب افزایش ارزش و قیمت دمنوش شده است
دمنوش های خواب آور
دمنوش خواب آور به دمنوش هایی گفته می شود که مصرف آنها باعث آرامش اعصاب و روان می شود. اختلال در خواب یکی از عوامل از بین رفتن تعادل بدن است
چون کمبود خواب می تواند باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی، کمبود اشتها و برهم خوردن تعادل سیستم گوارشی، عصبانیت، عدم تمرکز، بدن درد، متورم شدن پلک ها و چهره، بی قراری و غیره شود حتی کم خوابی به شکل شدید ممکن است در برخی از موارد باعث مرگ شود.
استفاده از دمنوش خواب آور یکی از روش های مناسب برای ایجاد تعادل در بدن و کاهش کم خوابی یا از بین رفتن این معضل است. معمولا برخی از دمنوش ها برای آرامش اعصاب مفید هستند به شکلی که مصرف آنها می تواند باعث از بین رفتن یا کاهش اختلالات و مشکلات جسمی و روحی شود.
به طور کلی دمنوش های گیاهی در دو گروه دمنوش با طبع گرم و طبع سرد دسته بندی می شوند به شکلی که مصرف هر کدام از آنها باید با توجه به ذائقه و شرایط مزاجی فرد انجام شود تا فرد مصرف کننده بتواند نتایج مطلوبی از مصرف آنها به دست بیاورد.
لذا کسانی که از دمنوش های خواب آور استفاده می کنند برای استفاده با کیفیت از این مواد باید بین ذائقه و طبع خود با دمنوش خواب آور استفاده شده تعادل و تناسب لازم را لحاظ کنند تا نتایج بهتری را برای آنها به دنبال داشته باشد.
باید به این نکته توجه داشت که دمنوش های خواب آور گیاهی علاوه بر آنکه باعث افزایش آرامش در بدن فرد مصرف کننده می شوند می تواند با تامین ویتامین ها، مواد مغذی بدن ، آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی نقش مهمی در حفظ سلامتی و تعادل بدن داشته باشند.
دمنوش های خواب آور گیاهی به دلیل ساختار ارگانیک و طبیعی می توانند بهترین راهکار طبیعی و بدون عوارض جانبی برای از بین بردن ناهنجاری های ذهنی و ایجاد آرامش و تعادل در سلول های مغزی باشند.
از جمله دمنوش های خواب آور که عملکرد آنها مورد تایید کارشناسان حوزه داروهای گیاهی و طب سنتی است می توان به مواردی مانند چای بابونه، چای سنبل و الطیب، چای بادرنجبویه، دمنوش اسطوخودوس، دمنوش گل ساعتی، دمنوش ماگنولیا، چای سبز بدون کافئین، آب گیلاس ترش و غیره اشاره کرد که در ادامه به تعدادی از آن ها اشاره می شود.
چای بابونه
چای بابونه یکی از دمنوش های گیاهی است که مصرف آن می تواند باعث از بین رفتن و برطرف شدن بی خوابی شود. چای بابونه به دلیل داشتن فلاونوئید در ترکیب خود، عاملی موثر و مفید برای حفظ آرامش بدن و از بین رفتن بی خوابی است،
«آپی ژنین» نوعی از فلاونوئید های موجود در ترکیب بابونه است که بر روی گیرنده های مغز تاثیر گذار بوده و باعث ایجاد آرامش ذهنی و راحت خوابیدن فرد مصرف کننده می شود.
مصرف بابونه برای افرادی موثر است که بدن آن ها واکنش های آلرژیک به این گونه مواد نداشته باشد. همچنین افرادی که سابقه واکنش شدید به گرده گیاهان مختلف دارند یا کودکان و نوزادان برای جلوگیری از واکنش های آلرژیک نباید چای بابونه بنوشند چون ممکن است برای آنها خطرناک باشد.
دمنوش بابونه علاوه بر آنکه باعث تحریک سلول های مغزی برای ایجاد آرامش و خواب با کیفیت می شود.
می تواند تاثیر موثری در سلامت بخش های مختلف بدن مثل کاهش درد قاعدگی، درمان دیابت، کاهش قند خون، پیشگیری یا کاهش پوکی استخوان، کاهش التهاب، درمان و جلوگیری از سرطان، درمان بیماری های پوستی خفیف و غیره داشته باشد.
چای سنبل الطیب
چای سنبل الطیب یکی دیگر از دمنوش های گیاهی است که استفاده از آن می تواند در افزایش کیفیت خواب و از بین رفتن یا کاهش بی خوابی موثر باشد.از دیگر ویژگی های این نوع دمنوش می توان به مواردی مانند افزایش سرعت خوابیدن، تسکین بی قراری و از بین بردن علائم اختلالات اضطراب اشاره کرد.
کارشناسان حوزه طب سنتی و داروهای گیاهی معتقدند که سنبل الطیب دارای اثرات آرام بخش مفیدی است به شکلی که فرد مصرف کننده می تواند خواب راحت و مطمئنی را تجربه نماید.
همچنین مصرف دمنوش آن می تواند باعث کاهش اضطراب فرد مصرف کننده شده و بیدار شدن در میانه شب را به حداقل ممکن کاهش دهد.
البته باید به این نکته توجه داشت که ممکن است افراد مصرف کننده دمنوش سنبل الطیب عوارضی مانند سردرد، سرگیجه و خارش را نیز تجربه نمایند که به شکل محدود، مشکلی برای مصرف کننده ایجاد نمی کند
اما اگر شدت عوارض ایجاد شده در فرد مصرف کننده زیاد باشد باید با احتیاط بیشتری از این نوع دمنوش استفاده شود.
چای بادرنجبویه
چای بادرنجبویه یکی دیگر از دمنوش های گیاهی است که مصرف آن برای کاهش یا برطرف کردن بی خوابی توصیه می شود. هرچند مصرف بادرنجبویه ممکن است برای افراد مصرف کننده نتایج مطلوب و یکسانی در برطرف کردن بی خوابی نداشته باشد.
اما مطالعات نشان می دهد که افراد مصرف کننده چای بادرنجبویه شرایط بهتری در افزایش کیفیت خواب در مقایسه با افراد دیگر دارند.
کارشناسان حوزه داروهای گیاهی و طب سنتی معتقدند که مصرف درست و اصولی چای بادرنجبویه علاوه بر آنکه می تواند برای آرامش ذهن و خواب با کیفیت مناسب باشد مصرف آن خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و می تواند برای مبارزه با استرس اکسیداتیو موثر باشد.
همچنین مصرف دمنوش های خواب آور یا چای بادرنجبویه می تواند برای درمان نفخ، حالت تهوع و سوء هاضمه، معده درد مفید باشد همچنین این دمنوش باعث کاهش التهاب، مبارزه با عفونت های ویروسی،کاهش استرس میشود و علائم سندروم پیش از قاعدگی را تسکین می بخشد.
یکی دیگر از دمنوش های گیاهی و مفید که می توان به آن اشاره کرد چای چکش سبز است که خاصیت ضد سرطان داشته که بر اساس نوع آن و ابعاد آن قیمت متفاوتی دارند و داشتن ویژگی منحصر به فرد این محصول، باعث افزایش ارزش و قیمت چای چکش سبز می شود
سخن پایانی
دمنوش های خواب آور چه ویژگی هایی دارند شاید سوالی باشد که ذهن افراد مصرف کننده این نوع نوشیدنی را به خود مشغول نماید.
در پاسخ به این سوال باید گفت که دمنوش های خواب آور دارای آنتی اکسیدان های فعالی هستند که پس از ورود به بدن فرد مصرف کننده گیرنده های مغزی او را تحت تاثیر قرار داده و باعث کاهش اضطراب می شوند که این کار به صورت خودکار باعث فراهم شدن شرایط یک خواب راحت و با کیفیت می شود.
از دیگر مواد موجود در دمنوش های خواب آور می توان به فلاونوئید ها اشاره کرد که تاثیر مهمی بر روی گیرنده های مغزی و ایجاد حس آرامش بخشی در آن ها دارند. «آپی ژنین» یکی دیگر از انواع فلاونوئید ها است که می تواند تاثیر مستقیم و غیر قابل انکاری بر روی گیرنده های مغزی برای یک خواب راحت و باکیفیت داشته باشد.