وبلاگ

علت چربی روی چای چیست و چه راه حل های دارد

علل چربی روی چای

 

علت چربی روی چای چیست و چه راه حل های دارد شاید سئوالی شایع و پر تکرار باشد که ذهن مصرف کنند گان چای  را در هنگام مشاهده این وضعیت به خود مشغول نماید.

چربی بستن روی چای یا لکه ای که پس از درست کردن چای روی سطح آن ظاهر شود  می تواند دلایلی مختلفی داشته باشد که از آن جمله می توان به مواردی مثل نوع و کیفیت آب شهری، ریختن آب سرد در کتری های چای ساز، استفاده از انواع چای های خارجی و معطر فرآوری شده، گرم کردن آب با استفاده از برق و المنت حرارتی در چای سازها،  وجود رسوب آهکی در کتری به خصوص کتری های برقی و …. اشاره نمود.

 

چه عللی باعث ایجاد چربی روی چای می شود؟

همانطور که در مقدمه گفته شده علت چربی روی سطح چای می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. به بیان دیگر نوع ظرفی که برای تهیه آب جوش استفاده می شود و کیفیت داخلی آن بخصوص نوع چای مصرف شده یا نوع آب شهری که برای درست کردن چای مورد استفاده قرار می گیرد می تواند در رنگ چای و ایجاد روغن بر روی سطح آن موثر باشد.

هرچه کیفیت آب، چای و کتری یا ظرف محل درست کردن چای سیاه از شرایط بهتری برخوردار باشد چای درست شده خوش رنگ تر بوده و لکه یا چربی روی چای ایجاد نمی شود. در ادامه به علل شایع و موثر  چربی روی چای به صورت مختصر پرداخته می شود.

علت چربی چای

عوامل چربی چای

تاتن

تاتن موجود در چای می تواند یکی علت اصلی چربی روی چای باشد. تاتن ماده ای شیمیایی از خانواده پلی فنول است این ماده شیمیایی دارای رنگ زرد یا قهوه ای است و بیشتر در صنایع رنگ و چرم کاربرد دارد. تاتن دارای ویژگی های آنتی اکسیدانی است و مصرف آن در مواد خوراکی مثل چای می تواند برای بدن مفید باشد.

از جمله مزایای وجود تاتن در چای آن است که ضرر های ناشی از برخی ترکیبات مضر در بدن را کنترل کرده و باعث تقویت سلول ها و سیستم ایمنی بدن می شود. به عبارت دیگر وجود تاتن در ترکیبات چای باعث می شود که مصرف متعادل چای برای بدن مفید باشد.

هرچند تاتن موجود در چای های طبیعی و غیر فرآوری شده با انواع رنگ های مصنوعی و اسانس  به حدی نیست که بتواند رنگ چای را کدر کرده و لکه روغن روی آن ایجاد کند اما نگهداری طولانی مدت چای یا دوباره داغ کردن آن می تواند باعث کدر شدن رنگ چای یا ایجاد لایه روغن در سطح آن شود.

کیفیت آب و میزان نا خالصی آن

کیفیت آب و میزان نا خالصی آن می تواند نقش موثری در طعم و رنگ  مواد خوراکی مثل چای داشته باشد. به بیان دیگر هرچه ترکیب آب استفاده شده  برای درست کردن انواع خوراکی مثل چای، غلظت بالاتری از نظر املاح مختلف مثل کربنات کلسیم محلول یا سنگ آهک داشته باشد شرایط آن را برای استفاده  نامطلوب می کند و ممکن است علاوه بر پایین آوردن کیفیت رنگ و طعم خوراکی های مختلف مثل چای، مصرف آن برای سلامتی مناسب نباشد.

معمولا آب های دارای املاح زیاد  با عنوان آب سخت شناخته می شوند و مصرف آن به صورت مستقیم با برای استفاده در خوراکی های مختلف توصیه نمی شود. بنابراین یکی از دلایل مهم  کدر شدن رنگ چای و ایجاد روغن بر روی سطح آن استفاده از آب سخت یا دارای غلظت بالای املاح برای درست کردن چای است.

به بیان دیگر کلسیم و سنگ آهک موجود در آب سخت وقتی با تاتن موجود در چای محلول شوند یک ماده نا محلول را ایجاد می کنند که باعث کدر شدن چای و نقش بستن لکه یا روغن بر روی سطح آن می شود.

استفاده از چای های خارجی و معطر

یکی از علت چربی روی چای استفاده از چای های خارجی و معطر است، معمولاً اکثر چای های خارجی برای داشتن رنگ و طعم مناسب فرآوری شده و در ترکیب آنها از انواع عطر، اسانس و رنگ استفاده می شود که علاوه بر پایین آمدن کیفیت، مصرف آن ها را در طولانی مدت ممکن است باید ایجاد امراض و بیماری های مختلف شود . لذا استفاده از این گونه چای ها در خیلی از موارد باعث ایجاد یک لکه یا لایه روغن نازک بر روی سطح چای می شود.

استفاده از المنت برقی یا حرارتی برای به جوش آوردن آب

از دیگر علت چربی روی چای استفاده از انواع المنت برقی یا حرارتی برای جوش آوردن آب  و  دم کردن چای است.

هرچند  استفاده از انواع چای سازها یا سماور های برقی روال جوش آوردن آب و دم کردن چای در را راحت می کنند اما باید به این نکته توجه داشت که آب جوش آمده توسط برق یا المنت حرارتی یکی از دلایل مهم ایجاد لکه یا روغن بر روی سطح چای است چون  اینگونه وسایل نمی توانند باعث به جوش آمدن مناسب آب و ته نشین شدن املاح موجود در کف ظرف شوند.

چون پس از داغ شدن آب، املاح موجود وارد ظرف محل درست کردن چای و کدر شدن یا ایجاد روغن در سطح آن می شود.

ریختن آب گرم در کتری یا سماور برقی

از دیگر دلایل ایجاد چربی روی چای ریختن آب گرم  در درون انواع کتری یا سماور برقی برای تهیه چای است چون آبی که توسط آبگرمکن، موتور خانه یا شوفاژ گرم می شود برای استفاده در کتری و سماور مناسب نیست و بهتر است برای بالا رفتن کیفیت مواد خوراکی مثل چای از آب سرد برای این کار استفاده شود.

علل چربی روی چای

استفاده از المنت برقی

ته نشین نشدن رسوب بر روی بدنه کتری یا ظروف چای ساز

از دیگر علت چربی روی چای، ته نشین نشدن رسوب در کف کتری یا سطح سماور است لذا برای جلوگیری از ایجاد چربی بر روی سطح آب بهتر است از کتری و سماورهایی برای جوشاندن آب استفاده می شود که سطح آنها بطور کامل رسوب گیری نشده باشد.

به عبارت دیگر املاحی مانند کلسیم و منیزیم در آب حالت چرب دارند، این عناصر اگر در کف کتری یا سماور به وسیله رسوب موجود ته نشین نشوند و به صورت معلق بر روی آب باقی بمانند قطعا در زمان رنگ انداختن چای، بر روی سطح آن مشخص شده و باعث افت طعم و رنگ چای می شوند.

 

برای جلوگیری از ایجاد چربی بر روی سطح چای باید به چه نکاتی توجه شود؟

توجه به برخی از نکات می تواند برای جلوگیری از تشکیل چربی بر روی سطح چای موثر باشد. از جمله نکاتی که می تواند در ایجاد چربی یا لکه کدر بر روی چای جلوگیری کند آن است که چای به اندازه مصرف آماده شود و از دم کردن چای به مقدار زیاد خودداری شود چون ماندن چای به مدت طولانی و سرد شدن یا دوباره گرم شدن آن باعث ایجاد روغن یا لکه کدر بر روی سطح آن می شود.

از دیگر نکاتی که توجه به آن‌ می تواند باعث جلوگیری از ایجادچربی روی چای شود آن است که برای دم کردن چای حتی المقدور بهتر است از چای خالص و غیر فرآوری شده استفاده شود چون هرچه درصد مواد مصنوعی طعم دهنده، اسانس یا  انواع افزودنی های چای  های فرآوری شده کمتر باشد ایجاد لایه روغن بر روی سطح چای کمتر می شود.

همچنین برای جلوگیری از ایجادچربی روی چای بهتر است برگ های چای بیشتر از یک ساعت در آب گرم نگهداری نشود چون باقی ماندن چای به مدت طولانی علاوه بر کدر شدن رنگ آن باعث ایجاد چربی روی چای می ‌گردد.

همچنین برای بالا رفتن کیفیت چای و جلوگیری از ایجاد چربی روی چای بهتر است برای تهیه چای از آب تصفیه شده یا آبی  استفاده شود که به شکل مناسب جوشیده و املاح آن ته نشین شده باشد.

بنابراین برای تهیه یک چای خوش رنگ و عطر بهتر است اولاً از چای های با کیفیت و مناسب غیر فرآوری شده استفاده شود و دوما از آبی برای دم کشیدن چای استفاده شود که با توجه به کیفیت آب و املاح موجود در آن به میزان مناسبی جوشانده شده باشد به شکلی که املاح اضافی آب در کف ظرف ته نشین شود. به عبارت دیگر پس از ته نشین شدن آب جوشیده شده از آن برای تهیه و دم کردن چای استفاده گردد.

یکی از مواردی که  توجه مارا به کیفیت چای جلب میکند، رنگ  آن است چای مرغوب رنگ طبیعی دارد و وقتی با آب جوش ترکیب می شود دیرتر رنگ میدهد و همچنین عطر و طعم بسیار خوب و خاص دارد که  یکی از انواع اصیل  آن میتوان به چای چکش سبز اصل اشاره نمود.

علت چربی روی چای

ته نشین شدن رسوب روی بدنه کتری

 

سخن پایانی

علت چربی روی چای چیست و چه راه حل های دارد همانطور که گفته شد سوال پر تکرار است که ذهن مخاطبان و مصرف کنند گان چای را به خود مشغول می ‌کند.

عوامل مختلفی می تواند باعث پایین آمدن کیفیت رنگ و طعم چای شود. از جمله نوع آب و املاح موجود در آن می ‌تواند در رنگ و طعم چای به خصوص ایجاد چربی روی چای موثر باشد یعنی هرچه آب استفاده شده برای چای از نظر غلظت املاح در شرایط بهتری قرار داشته باشد یا به بیان دیگر سبک تر و تسویه شده تر باشد چای دم شده با آن کیفیت مناسب تری از نظر رنگ و طعم خواهد داشت و بر روی آن روغن ایجاد نمی ‌شود.

همچنین نوع چای استفاده شده می ‌تواند در کدر شدن رنگ چای یا ایجاد چربی روی چای موثر باشد به بیان دیگر هرچه چای استفاده شده طبیعی‌ تر باشد و از اسانس و مواد طعم دهنده کمتری در ترکیب آن استفاده گردد کیفیت چای درست شده از نظر طعم و رنگ یا ایجاد روغن روی سطح آن در شرایط بهتری قرار دارد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *