برای تهیه چای خوب و با کیفیت ظاهر چای و بسته بندی پر زرق برق آن نمی تواند معیار و ملاک مناسبی برای سنجش کیفیت و مرغوبیت کالا باشد. چرا که امروزه شرکت های مختلف تولید کننده این محصول برای تنوع بخشیدن به تولید و افزایش میزان فروش از ترفند های مختلفی مثل اختلاط چای با انواع مواد شیمیایی و غیر شیمیایی استفاده می کنند. برندهای مختلفی از چای در بازار وجود دارد که با عناوینی مثل چای زود دم و خوش عطر شناخته می شوند.
اما باید توجه داشت که این گونه چای ها برای رسیدن به این شرایط ممکن است به وسیله انواع مواد شیمیایی و رنگ های مصنوعی به شکل غیر منطقی و سود جویانه ای اشباع شده باشند که عوارض و ضایعات زیادی برای مصرف کننده ها در کوتاه مدت با بلند مدت به دنبال داشته باشد.
عامل مؤثر بر کیفیت چای | توضیحات | راههای تشخیص چای خوب |
---|---|---|
منطقه کشت | چایهای مناطق شرق آسیا مانند چین، هند و شمال ایران معمولاً کیفیت بالاتری دارند. | بررسی منشأ چای روی بستهبندی |
اندازه چای خشک | چای درشتتر معمولاً کیفیت بهتری دارد. | مشاهده اندازه برگهای چای |
فرآوری | استفاده از دستگاههای مدرن و پرسنل باتجربه در فرآوری، کیفیت چای را افزایش میدهد. | بررسی برند و شهرت تولیدکننده |
فصل برداشت | چای بهار بهترین کیفیت را دارد، سپس تابستان و پاییز. | بررسی زمان برداشت درج شده روی بستهبندی |
درجهبندی چای | چای ممتاز (سر گل)، قلم، شکسته، باروتی و خاکه. | بررسی نام تجاری چای و توضیحات روی بستهبندی |
رنگ و بو | چای مرغوب رنگ سیاه متمایل به قهوهای، بوی طبیعی و بدون اسانس دارد. | مشاهده رنگ و بو کردن چای خشک و دمکرده |
طعم | طعم تلخ و گس ملایم، بدون مزه مصنوعی. | چشیدن چای دمکرده |
ظاهر دمکرده | زلال و شفاف، بدون ته نشین. | مشاهده چای دمکرده در فنجان |
ساقه چای | وجود ساقه نشاندهنده کیفیت بالاتر است. | بررسی وجود ساقه در چای خشک |
عوامل موثر در کیفیت چای خوب
عوامل زیاد و متنوعی با توجه به شرایط ممکن است در کیفیت چای خوب تاثیر گذار باشد که از آن جمله می توان به کشور و منطقه ای اشاره کرد که چای در آن تولید و به مراکز فرآوری عرضه شده است.
از نظر سابقه تاریخی منطقه شرق آسیا، چین، هند، شمال ایران و … از مناطقی هستند که چای چین اول و سر گل آنها از لحاظ کیفیت و مرغوبیت شناخته شده می باشد. از دیگر عوامل تاثیر گذار در کیفیت چای اندازه چای خشک یعنی ریزی، درشتی و خوردی آن است که می تواند در رنگ، طعم و کیفیت آن بسیار موثر باشد.
از دیگر عواملی که میتواند باعث افزایش یا کاهش کیفیت چای خوب شود چگونگی فرآوری چای در کارخانجات و مراکز فرآوری آن می باشد. یعنی هرچه مرکز فرآوری چای از دستگاه های مدرنتر و پرسنل باتجربه تری برخوردار باشد کیفیت چای فرآوری شده آن بالا تر است.
چای شهرزاد یکی از انواع چای های می باشد که در فروشگاه مریخ کالا به فروش می رسد، در تولید این چای از بهترین دستگاه های روز استفاده می شود. و شما می توانید با کیفیت بی نظیر آن را تهیه کنید.
فصل و زمان برداشت چای خوب چه تاثیری می تواند در کیفیت آن داشته باشد؟
برای خرید چای مرغوب و با کیفیت شناختن نوع چای و درجه بندی آن می تواند نقش مهم و غیر قابل انکاری در یک خرید موفق داشته باشد. معمولاً انواع چای ابتدا به وسیله ای کارگران محلی به صورت دست چین یا مکانیزه برداشت شده و برای خشک شدن و فرآوری به کارخانجات یا مراکز فرآوری چای ارسال می شود.
سپس چای فرآوری شده با نام ها و عناوین مختلف در بسته بندی های متنوع به بازار عرضه می شود.
اما باید به این نکته توجه داشت که زمان برداشت برگ چای میتواند تاثیر مهمی در طعم و کیفیت چای داشته باشد معمولاً برگ چایی که در فصل بهار برداشت می شود بعنوان مرغوب ترین نوع چای شناخته می شود و اگر این نوع چای به صورت درست و اصولی فرآوری شود می تواند رنگ و طعم بسیار مطلوبی داشته باشد.
معمولا برگ چای که در فصل تابستان و پاییز از مزارع چای برداشت می شوند با کیفیت هستند اما باید توجه داشت که این نوع چای نسبت به برگ چای برداشت شده در بهار با درجه بندی پایین تر از نظر کیفیت قرار می گیرند. لذا دانستن زمان برداشت یک برگ چای خوب می تواند در تهیه چای مناسب بسیار با اهمیت و مهم باشد.
با این تفاسیر زمان برداشت چای به سه فصل بهار، تابستان و پاییز محدود می شود و همانطور که گفته شد به ترتیب فصول سال چای به دست آمده از این کشتزار ها می تواند از کیفیت متفاوتی در رنگ و طعم برخوردار باشد. البته نباید فراموش کرد که کیفیت دستگاه های به کار گرفته شده در مراکز فرآوری چای هم می تواند در افزایش یا کاهش کیفیت چای برداشت شده تاثیر گذار باشد.
درجه بندی چای خوب بر اساس شکل ظاهری و چگونگی برداشت
هرچند برداشت چای در سه فصل بهار تابستان و پاییز انجام می شود اما بطور کلی چای بر اساس شکل ظاهری و چگونگی برداشت دسته بندی می شود. از جمله رتبه بندی های رایجی که بر اساس زمان برداشت و شکل ظاهری برگ چای در نظر گرفته می شود می توان به مواردی مثل چای ممتاز، چای قلم، چای شکسته، چای باروتی و چای خاکه یا پودری که در کیسه های نپتونی عرضه می شود اشاره کرد.
معمولاً چای سر گل یا دست چین که فقط در اردیبهشت ماه هر سال از برداشت چین اول چای به دست می آید از نظر ویژگی هایی مثل کیفیت بالا و منحصر به فرد بودن در رده اول بهترین و مرغوب ترین نوع چای ایرانی و غیر ایرانی شناخته می شود.
پس به زبان ساده چای سر گل که در فصل بهار و اردیبهشت ماه برداشت می شود جز ممتاز ترین و پرفروش ترین چای تولیدی در مناطق مختلف جهان محسوب می شود. چای گلستان که یکی از انواع چای مرغوب در ایران محسوب می شود از این مورد مستثنی نیست و جزء بهترین چای های شناخته شده در ایران می باشد.
چگونه می توان اصل یا غیر اصل بودن یک چای خوب را تشخیص داد؟
برای تشخیص اصل یا غیر اصل بودن چای خوب روش های مختلفی وجود دارد البته باید توجه داشت که گاهی با روش های ساده و پیش پا افتاده نمی توان اصل یا غیر اصل بودن کیفیت چای را تشخیص داد و برای اطمینان از اصل یا غیر اصل بودن کیفیت چای نیاز به انجام تست های آزمایشگاهی پیچیده تر می باشد.
اولین نکته ای که در مورد اصل یا غیر اصل بودن کیفیت یک چای باید به وسیله مصرف کنندگان مورد توجه باشد آن است که یک چای مرغوب و درجه یک برای رسیدن به شرایط ایده آل باید در درجه حرارت مناسب دم شود تا بتوان آن را در شرایط مناسب مصرف نمود لذا نمی توان انتظار داشت که چای در هر نوع آب گرم یا سرد رنگ و طعم مطلوب خود را نشان دهد.
رایحه و طعم چای خوب و مرغوب در طبیعی و سبک بودن بوی آن است و به هیچ وجه نمی تواند شبیه به بوی عطر و ادکلن باشد. تفاوت چای مرغوب و طبیعی را با انواع چای هایی که با مواد افزودنی ساخته می شوند میتوان با لمس کردن چای متوجه شد چرا که چای اصل و مرغوب زبر و تیز است اما چای تقلبی و غیر مرغوب به دلیل وجود مواد افزودنی مصنوعی و شیمیایی غالباً نرم لطیف است.
از دیگر تفاوت های چای اصل و مرغوب با چای های تقلبی و غیر اصلی آن است که معمولاً چای اصل پس از دم کشیدن هیچ وقت حالت گل آلود و تیره ندارد و کاملاً زلال و شفاف است. از دیگر تفاوت های چای اصلی و تقلبی در رنگ ظاهری چای خشک است بدین شکل که رنگ ظاهری چای خشک اصلی معمولاً سیاه رنگ و متمایل به قهوه ای است اما رنگ ظاهری چای خشک تقلبی معمولا به صورت یکنواخت سیاه می باشد.
همچنین وجود ساقه چای بر روی برگ خشک شده آن می تواند باعث شود تا حدودی کیفیت رایحه و طعم چای افزایش پیدا کند. از نکات دیگری که می توان از روی آن چای خوب اصل را از چای تقلبی مشخص کرد آن است که هرچه چای از نظر ظاهری درشت تر باشد قطعاً انجام اختلاط با افزودنی های مختلف در آن سخت تر شده و کیفیت چای مناسب تر است.
همچنین باید به این نکته توجه داشت چای خوب با کیفیت و مرغوب به هیچ وجه پس از دم کشیدن و مصرف در فنجان ته نشین نمی شود. همچنین وجود اسانس در چای را می توان از روی لایه های چربی که بر روی فنجان باقی می ماند تشخیص داد. از ویژگی های مشخص و مشهود چای های با کیفیت وجود طعم تلخ و گسی است که در هنگام خوردن چای می توان آن را احساس نمود. یکی دیگر از چای خوب می توان به چای چکش سبز اشاره کرد، که بسیار مرغوب و با کیفیت است.
در زمان تهیه چای خوب باید به چه نکاتی توجه شود؟
از نکاتی مهمی که در هنگام گرفتن چای خوب و مرغوب باید به آن توجه شود آن است که حتی المقدور از گرفتن چای های ریز و پودری شکل خودداری شود چون این گونه چای ها ممکن است از ضایعات چای های فرآوری شده درست شده باشند.
اگر رنگ چای سیاه رو به نارنجی باشد و بوی ماندگی از آن به مشام برسد از نکاتی است که چای کهنه را از چای تازه متمایز می نماید. مصرف انواع چای تی بگ یا کیسه ای حتی المقدور نباید در سبد مصرف روزانه و همیشگی چای خانوار قرار گیرد چون ممکن است مصرف آن در طولانی مدت مناسب نباشد.
در زمان تهیه چای باید به این نکته توجه کرد که هرچه اندازه و ابعاد چایی که تهیه می شود درشت تر باشد بهتر و با کیفیت تر است چون چای های خاکی و پودری ممکن است از ضایعات چای های دیگر درست شده باشند. برای تهیه چای با کیفیت و مرغوب می بایست به برندها یا شرکت های معتبر و شناخته شده مراجعه نمود.
سخن پایانی
چای یکی از نوشیدنی های است که در صد سال اخیر طرفداران زیادی در جهان پیدا کرده است و در کشورهای مختلف به عنوان یک نوشیدنی مناسب مصرف می شود. به دلیل گسترش مصرف چای و بازار خوبی که تولید و عرضه این محصول در سال های اخیر داشته است خیلی از افراد سود جو و فرصت طلب سعی می کنند
با استفاده از روش های مختلف مثل افزودن مواد شیمیایی و رنگ های مصنوعی به چای های کم کیفیت و نا مرغوب آن ها را فرآوری کرده و با عناوینی مثل چای زود دم و معطر با قیمت های بالا به مصرف کنندگان عرضه نمایند.
لذا در این شرایط شناخت چای خوب طبیعی می تواند راه حلی مناسب برای تهیه چای مناسب باشد. مصرف و استفاده از چای های بی کیفیت که با ضایعات چای یا چای های بی کیفیت و مواد افزودنی مصنوعی فرآوری شده اند می تواند عوارضی مثل زردی دندان ها و مشکلات گوارشی را در کوتاه مدت یا بلند مدت برای مصرف کننده در پی داشته باشد. لذا تهیه و استفاده از چای های طبیعی و با کیفیت می تواند جزء اولویت خانوار هایی باشد که نوشیدن چای جز برنامه روزانه زندگی آن ها می باشد. شما می توانید انواع چای و دمنوش های گیاهی در طعم های متنوع با کیفیت بالا درفروشگاه مریخ کالا تهیه کنید.